
Fred van de Velde
Fred van de Velde is Expertise Group Leader en Principal Scientist Protein Functionality bij NIZO (Ede) en Lector Eiwittransitie in Voeding bij HAS Hogeschool (Den Bosch). Fred studeerde chemische technologie aan de Technische Universiteit in Delft waar hij ook een promotieonderzoek deed op het gebied van biocatalyse. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring met zuiveleiwitten, plantaardige en alternatieve eiwitten. Zijn werkveld eiwitfunctionaliteit omvat de extractie en zuivering van eiwitten tot en met de toepassing in verschillende voedingsmiddelen. Dit omvat downstream processing, moleculaire karakterisering, functionaliteit, sensorische eigenschappen en de interactie met andere ingrediënten in voedingsmiddelen, zoals zuivel- en vleesvervangers. Fred heeft een missie om de toepasbaarheid van plantaardige eiwitten te vergroten door hun functionele eigenschappen te verbeteren. Hij heeft meer dan 90 research artikelen en boekhoofdstukken geschreven en is (mede)indiener van 12 patentaanvragen. Daarnaast is Fred organisator van de tweejaarlijkse NIZO plant protein functionality conference.